2013. április 1., hétfő

Crokinole táblák a nagyvilágból I.

Kanadai diófából készült tábla
(Forrás: Mr. Crokinole / www.crokinole.com)
A Crokinole azon kevés társasjátékok egyike, melynek szabályai pár perc alatt megtanulhatók és olyannyira korfüggetlen, hogy egyformán élvezetes kikapcsolódást nyújt a vele játszó 6 évesnek, a szülőknek és a 90 éves dédinek egyszerre!

A játék bemutatkozó cikkét itt találod, játékszabályát pedig a www.crokinole.hu weboldalon megnézheted videón, elolvashatod vagy letöltheted pdf-ben.

Tekintettel arra, hogy egyedül  az észak-amerikai kontinensen több tucat Crokinole gyártó és talán több száz forgalmazó van, cikksorozatomban csak a játék életében mérföldkő jelentőségű szereplőkre koncentrálok.


KANADA
A Crokinole játékot, kanadai gyökerei és népszerűsége miatt, itt gyártják a legnagyobb számban. Azonban nem csak mennyiségi rekordot könyvelhet el az ország, hanem innen kerülnek ki a legjobb minőségű, leghíresebb és legszebb táblák, sőt a legdrágábbak is...

Willard's Crokinole
A Martin család négy generációja egyszerre játszik
(Forrás: Willard's Crokinole / www.crokinolegame.ca)
1970-től a Martin család életének meghatározó részévé vált a minőségi Crokinole táblák készítése. A főként egyszemélyes családi vállalkozás apáról fiúra szállt 1993-ban. Ma a Willard Martin nevével fémjelzett táblák a Crokinole világában igen nagy hírnévre tettek szert. 2012 óta öccsével, Bruce-szal közösen viszik a vállalkozást.

Willard versenytábla (Forrás: Willard's Crokinole)





Palettájuk nem széles, áraik a tengerentúlon kifejezetten kedvezőnek számítanak (kb. 38 ezer forint egy készlet ára), ami abból eredhet, hogy táblái egyszerű kivitelűek (festett vonalak, pozdorja alap). A pálya felülete azonban olyan tökéletes minőségű, hogy a Nemzetközi Crokinole Bajnokságon is Willard táblákat használnak.

Műhelyük különlegessége, hogy tradicionális nyolcszög alakú Crokinole-t is gyártanak, némi felárral (kb. 44 ezer forintért). Valamint rendelésre egyedi grafikával vagy felirattal ellátott táblákat is készítenek, elsősorban cégeknek.

A játékhoz további kiegészítőket is kínálnak, elsősorban Crokinole rajongóknak és versenyzőknek, melyekhez azonban már mélyebbre kell nyúlni a pénztárcában.

Mr. Crokinole
Wayne Kelly és unokája (Forrás: Mr. Crokinole)
Ha kanadaiként széles kínálatot keresnénk a Crokinole világában biztos, hogy Wayne Kelly boltja az első helyen lenne a listán. A magát Mr. Crokinole-nak nevező úr méltán vívta ki ezt a címet. Több mint 25 éve foglalkozik a játék kutatásával, melyet kifejezetten "teljes családi szórakozásnak" tart. Könyvet is írt a témáról, megalapozta a versenyszabályokat a játékhoz és részt vett a Nemzetközi Crokinole Bajnokság életre keltésében is. Valamint a Crokinole táblák szabványos méreteinek kialakításában is élenjáró szerepet vállalt.
"The Bayfield" fantázianevű tábla
(Forrás: Mr. Crokinole)





Boltjában több gyártó termékeit is forgalmazza, beleértve a hozzá tartozó kiegészítőket, pótalkatrészeket és persze leírásokat a Crokinole-hoz. Tábláinak árai 40 ezer forintnál kezdődnek, azonban érdekességként említeném, hogy a legigényesebbek találnak itt 160 ezer forint felett is Crokinole készleteket (pl. a "The Bayfield" tábla).

Az elmúlt 20 évben az antik példányok gyűjtését is felvállalta, melyekből múzeumok és gyűjtők is vásároltak, azonban ezeknek a tábláknak az árait nem tüntette fel honlapján...




Crokinole Depot
Jason és Ray Beierling
(Forrás: www.crokinoledepot.com)
Nem régi alapítású (2007), azonban mindenképpen meghatározó gyűjtőhely a Crokinole Depot, melynek különlegessége abból ered, hogy két többszörös Crokinole világbajnok, Raymond és Jason Beierling testvérpáros alapította.

Alap versenytábla
(Forrás: www.crokinoledepot.com)
Standard minőségű verseny táblákat kínálnak (kb. 36 ezer forintért), melyek mellé több Crokinole témájú könyvet, DVD-t, korongtartót és rajongói kelléket is választhatnak vevőik kedvező árakon.

Weblapjukon a forgalmazás inkább másodlagos tevékenység, tekintettel arra, hogy ők a "másik oldalról" közelítettek a játékhoz, azaz versenyzőként. Éppen ezért rengeteg információt osztanak meg a Crokinole versenyek világából. 


Cikksorozatom következő részében a világ legszebb és legegyedibb tábláinak készítőit mutatom be, akiknek a tábláiról minden Crokinole rajongó álmodozik.

A második rész itt olvasható!

Ha tetszett a cikk, oszd meg barátaiddal és ismerőseiddel is. Kövess minket a Facebookon, hogy elsőként értesülj minden érdekességről a Crokinole világából.


Karcagi Péter
+36-30-2-444-111 info@crokinole.hu 
facebook.com/Crokinole.hu
www.crokinole.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése